Hellanmaan nuorisoseura

Etusivu
Info
Historiaa
Kuvia
Blogitekstit
Linkit

Minun harrastukseni: Kirjallisuus, sarjakuvat, elokuvat ja pelit

Omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet ovat lapsuudesta lähtien liittyneet popkulttuuriin. Musiikin lisäksi yhtenä tärkeimmistä ajanvietteistä ovat aina olleet elokuvat. Elämä pienessä maalaiskylässä tuntui silloin tällöin jokseenkin tylsältä ja tapahtumaköyhältä, ja elokuvat olivat mielekäs keino harrastaa todellisuuspakoa ja päästä huomattavasti mielenkiintoisempiin maailmoihin. Ennen elokuvia tulivat kuitenkin sarjakuvat ja kirjat. Opin lukemaan jo ennen koulun alkamista, joten kaikki mahdolliset Lucky Luket olivat jo tulleet tutuiksi. Äiti kävi usein Ylihärmän kirjastossa ja me lapset tietenkin mukana. Omassa kotikylässä yksi viikon odotetuimpia kohokohtia oli kirjastoauton puolen tunnin mittainen pysähdys Hellanmaan seurakuntakodin pihassa perjantaisin. Syliin pino luettavaa ja sama kuvio toistui taas viikon päästä. Maailma oli tuohon aikaan kovin toisenlainen: televisiossa oli tarjolla Ylen kaksi kanavaa, eikä silloisessa maailmassa tunnettu vielä kännyköitä tai ihmeellistä keksintöä nimeltä internet.

Sarjakuvien supersankareista 2000-luvulla eniten elokuvissa ovat mellastaneet Marvel-kustantamon sankarit. Nostetaan tässä kirjoituksessa kuitenkin esiin supersankarit, jotka eivät ole Marvel-kustantamon piirustuspöydiltä peräisin. Brittiläinen Alan Moore vastasi vuonna 1986 julkaistun Watchmen-sarjakuvan käsikirjoituksesta, ja kuvituksesta vastasivat Dave Gibbons ja John Higgins. Sarjakuvakirjan suomennos Vartijat julkaistiin vuonna 2006, joten suomalaiset joutuivat odottelemaan käännöstyötä 20 vuotta. Sittemmin aihetta ovat laajentaneet muutkin käsikirjoittajat ja piirtäjät.

Luonnollisesti myös tämä sarjakuva on päätynyt elokuvan lähdemateriaaliksi. Watchmen-elokuvan ohjaaja Zack Snyder on muutenkin erikoistunut sarjakuvafilmatisointeihin (300, Batman vs Superman, Justice League). Watchmen-elokuvasta on olemassa kaikkiaan kolme eri pituista versiota, joista tuorein 4K-julkaisu on kestoltaan pisin 3h 40min. Elokuvan lisäksi aihetta laajennettiin vuonna 2019 TV-sarjan muotoon. Elokuvan tapahtumista on vierähtänyt yli 30 vuotta, ja Watchmen-sarja on luonteeltaan hyvin erilainen elokuvaan verrattuna. Ensimmäinen kausi sisältää 9 jaksoa.

Playstation 3 -peliä en ole ehtinyt testaamaan, valitettavasti nykypäivänä vapaa-aikaa ei oikein jää videopelien pelaamiseen. Jätän pelin testaamisen suosiolla Hellanmaan nuorten tehtäväksi.

Sarjakuva-albumin löydät Lapuan kirjastosta, elokuva ja PS3-peli löytyvät Hellanmaan nuorisoseuralta. Watchmen TV-sarja nähtävissä HBO MAX -suoratoistopalvelussa tai DVD/Blu-ray.

Kirjoittanut Janne Rauhala

Scroll to Top
Vieritä ylös