Hellanmaan nuorisoseura

Etusivu
Info
Historiaa
Kuvia
Blogitekstit
Linkit

Hellanmaan Nuorisoseuran historiaa

Hellanmaan nuorisoseura ry on perustettu vuonna 1898. Tälle sivulle ei ole kuitenkaan koottu yhdistyksen kaiken kattavaa historiaa, vaan tarkoituksena on pikaisesti kerrata 2000-luvun merkkipaalut.

Nuorisoseuran pidempi historiikki on sisällytetty Hellanmaan kyläkirjaan “Minun Hellanmaani”, joka valmistui vuonna 2001 kylän 250-vuotisen asuttamisen juhlavuotena. Kirjasta otettiin 1000 kappaleen painos.

Hellanmaan kyläkirjan aineisto on onneksi nähtävillä myös sähköisessä muodossa.
Kyläkirjan digiversio on siirretty Lapuan kaupungin HELEMI-tietokantaan, josta löydät myös muuta Lapuan kaupungin historiaan liittyvää aineistoa.

Mikäli omista kätköistäsi sattuu löytymään vanhoja valokuvia nuorisoseuran toiminnasta, voit ottaa yhteyttä hallitukseen. Kuvia voidaan lisätä esimerkiksi näille kotisivuille.

Vuosi vuodelta

2007

Nuorisoseuran toiminta on ollut katkolla noin 15 vuoden ajan, eikä yhdistyksellä ole virallista hallitusta. Kootaan uusi hallitus, joka koostuu yhdeksästä henkilöstä.

2008

Yhdistyksen säännöt päivitetään ja hallitus alkaa selvittelemään varainhankintaa sekä eri tukimuotoja toiminnan pyörittämiseksi.

2009

Seurantalo on niin rapistuneessa kunnossa, että rakennus ei sellaisenaan palvele oikein ketään. Rakennukseen ei tule vesijohtoa ja sisävessat puuttuvat. Tehdään anomus Suomen Kotiseutuliitolle seurantalon remontoinnin käynnistämiseksi.

2010

Suomen Kotiseutuliitto on tehnyt myönteisen rahoituspäätöksen edellisenä syksynä ja remontti käynnistyy. Ensimmäisenä kaivetaan tontille vesijohto ja aletaan rakentamaan uutta keittiötä sekä wc-tiloja.

2011-2012

Keittiö ja wc-tilat saadaan remontoitua. Uusiin tiloihin verrattuna talon muut osat alkavat näyttämään vanhahtavilta. Yhdistyksen hallitus alkaa selvittämään voitaisiinko remonttia jatkaa vielä pidemmälle. Rahoitus järjestyy ELY-keskuksen kautta Maaseudun kehittämisohjelman Leader-hankkeena.

2013-2014

Remontin II-vaihe vaatii tuhansia kökkätunteja. Suurin työ on juhlasalin lattian purkaminen ja uuden rakentaminen.

2015

Suurin osa seurantalon ikkunoista uusitaan ja remontti valmistuu syksyllä.

2016

Viisi vuotta kestäneen remontin jälkeen vihdoinkin kesä, jolloin toimintaa pystytään pyörittämään normaalisti. Yhdistys tarjoaa kesätoimintaa kylän lapsille ja uudet tilat palvelevat hyvin kesän juhlissa.

2017

Suomi100-juhla järjestetään joulukuussa Hellanmaan nuorisoseuralla, koska Hellanmaan koulun sali on remontissa. Seurantalon pihaan on ehdottomasti saatava juhlan kunniaksi lipputanko, jonka Hellanmaan metsästysseura ystävällisesti lupaa lahjoittaa ja pystyttää. Itse juhlailtana seurantalon seinät pullistelevat, koska paikalla on lähes 200 kyläläistä.

2018-2019

Nuorisoseuran pääsiäiskokkotapahtuma on vakiintunut jokavuotiseksi perinteeksi, mutta muuten nuorisoseuran toiminta keskittyy kesäaikaan. Kylän lapsille ja nuorille järjestetään vapaamuotoisia iltoja. Syksyn viimeisenä tapahtumana kesäkauden päättää lasten halloween-ilta, joka on erityisen suosittu vuodesta toiseen.

2020

Hellanmaan nuorisoseuran nykyinen seurantalo on seissyt paikallaan vuodesta 1930 lähtien eli 90 vuotta. Mitään juhlallisuuksia ei kuitenkaan järjestetä. Maailmanlaajuinen koronapandemia tekee yhdistyksen toiminnan käytännössä mahdottomaksi.

Scroll to Top
Vieritä ylös